Разплаках се, когато чух българския химн, сподели 16-годишната Божидара Амуджиева,

...
 Разплаках се, когато чух българския химн, сподели 16-годишната Божидара Амуджиева,
Коментари Харесай

Златната медалистка от международната олимпиада по математика в Малайзия Божидара Амуджиева: Разплаках се, когато чух българския химн

 Разплаках се, когато чух българския химн, показа 16-годишната Божидара Амуджиева, която завоюва златен орден на интернационалната олимпиада по математика в Малайзия. Тя и второкласник са единствените, които показват България в влиятелното съревнование с участници от целия свят. 
 
" Награждаването стартира с церемониал на другите страни. Всеки носеше своето знаме и излизаше на сцената. Ние българчетата бяхме първоначално. Това беше един доста прочувствен за мен миг, очите ми се насълзиха ", описа десетокласничката от Ямбол.
 
Тя е възпитаничка на природо-математическа гимназия (ПМГ) " Атанас Радев " в града. Завърна се преди дни от провелото се от 26 до 30 декември 2023 година интернационално съревнование. За пътя към триумфа и любовта към математиката описа пред Българска телеграфна агенция дружно със своята учителка Таня Дянкова и шефът на гимназията Нели Вълканова.
 
" Продължителността на надпреварата беше 90 минути. Имаше 28 задания с възходяща компликация. Бяха от друг вид – геометрия, аритметика, доктрина на числата, логичност и комбинаторика ", описа Божидара. 
 
Златният орден тя печели измежду мощна конкуренция на възпитаници от азиатските страни, изключително от Филипините, уточни Божидара. Според нея това се дължи на другата просветителна система там, в която проучването на математика е доста съществено застъпено.
 
Божидара счита, че триумфът не е непременно, само че човек не би трябвало да се отхвърля. " Когато вземам участие на надпревари не си споделям наложително, че би трябвало да изкарам доста висок резултат. Важно е и присъединяване, да сътворявам контакти с възпитаници от други страни ", добави тя.
 
Пътят към триумфа
Божидара стартира да се вълнува от точната просвета още в първи клас. Майка ѝ е преподавател по математика. " В началото не мислехме, че това е моята мощна страна. Не чакахме нищо съществено ", описа тя. Явява се обаче на първото си съревнование – " Математика без граници " и печели сребърен орден.
 
Първият интернационален триумф не закъснява – във втори клас печели златен орден и става първенец на олимпиадата по математика в Сингапур през 2016 година Към днешна дата Божидара е притежател на над 70 оценки от влиятелни национални и интернационалните надпревари.
 
Освен с математика, се занимава благотворителна активност. Президент е на младежката организация " Интеракт " към " Ротари " клуб. Обича да рисува, взе участие и в състезания по изобразително изкуство. Мечтае да сътвори комикс. Признава, че зад оценките стои доста труд и неизменност. Колебае се сред архитектурата и програмирането в бъдеще, само че желае да учи в чужбина.
 
Българската ученичка е измежду уредниците на олимпиада за глухонеми деца
На математическо съревнование в Япония през 2019 година Божидара научава за самодейността за основаване на олимпиада за глухонеми деца. Българската ученичка става част организационния комитет за надпреварата. Инициативата е на филипински възпитаници, а Божидара е единствената, която е от друга страна в организационния комитет.
 
В момента се прецизира по кое време и къде ще се състои олимпиадата. " Успешно успяхме да проведем образования на глухонеми деца. Подготвихме разнообразни задания за всички разнообразни класове. Надяваме се тази година да успеем да проведем надпреварата. Надявам се и деца от България да могат да се включат ", разяснява Божидара.
 
" Това е дете, което е обществено ангажирано, човеколюбец. Трябва да благодарим за активността ѝ, за тази степен на осъзнатост, за това, което тя има като отношение към обществото. Благодаря ѝ откровено ", сподели шефът на ПМГ " Атанас Радев " Нели Вълканова.
 
Извън позитивната част
Държавата не подкрепя финансово присъединяване на класирани български възпитаници в интернационалните олимпиади и надпревари. В листата за финансиране попадат единствено националните надпревари и олимпиади от календара на Министерството на образоването и науката. Родителите и учебните заведения сами търсят спонсори, уточни шефът на ямболската ПМГ.
 
" Нашите деца минават гладко общинските и регионалните кръгове, класират се на националните кръгове. Когато обаче тези деца би трябвало да отидат на интернационална олимпиада, ние би трябвало да търсим спонсори. Няма по какъв начин едно учебно заведение да има този запас и тази опция да обезпечи големи средства ", сподели още Нели Вълканова.
 
За страдание, през последните години българските деца " бягат " от математиката, съгласно учителката на Божидара – Таня Дянкова. По думите ѝ аргументите са сложни, само че в случай че децата бъдат запалени по математиката, тя им дава отлични благоприятни условия.
 
" Приятелите на математиката са все по-малко. Там се желае доста труд, доста неизменност, само че това което се получава, е един небосвод върху всичко в живота ", безапелационна е учителката по точната просвета.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР